Jeg har iagttaget ham i Folketinget og dets udvalg gennem mange år, og hans rolige, saglige, urokkelige optræden under folkeafstemnings-
kampagnen, med et flertal i sit eget forbund imod sig, slog hovedet på sømmet i min bevidsthed. Her var manden, der evnede at løfte opgaven."
- Jens Otto Krag, Statsminister


Han mistede aldrig sin store folkelige popularitet. Han var og blev arbejdsmanden, der var på fornavn med nationen, statsministeren, der stod i telefonbogen uden hemmeligt nummer og aldrig fik fine fornemmelser eller vaner."
- Gregers Dirckinck-Holmfeld, Forfatter


Det handler ikke om noget partipolitisk, for det er irrelevant. Som statsminister havde han en enorm integritet og præcision, men alligevel også en folkelighed uden at lefle. Han holdt fast i sine principper, men talte alligevel, så alle kunne forholde sig til det. Det står for mig som en anden type folkelighed, én jeg virkelig værdsætter."
- Susanne Bier, Filminstruktør


Jeg har altid været utrolig stolt af min far. Også den dag i dag, hvor han som en gammel mand stiller sig op på talerstolen for at fortælle om sit liv. Det er da godt gået. Det sjove er, at min datter, Pil, er begyndt at synes det samme. Sidste år inviterede hun ham op på gymnasiet i Ringe, hvor hun havde samfundsfag. Da hun kom hjem, efter han havde holdt et foredrag, sagde hun: "Det er lidt sejt at have sådan en morfar".
- Mette Kvist Jørgensen,
Antropolog og Keramiker,
Ankers datter

Forsiden
Folkeeje
Landsfader
Barndom
Ungdom
Krigen
Efter krigen
Karrieren
Statsminister
Folkets Mand
J. O. Krag
Mennesket
Borgbjergvej
Kære Andrea
Hædersmand
Et Otium
Auschwitz
Ode Til Anker
Kontakt


Allerede februar 2007 kunne en række danske musikere fortælle, at de var gået sammen for at lave en hyldest-CD til - som det blev sagt - hædersmanden Anker Jørgensen, en CD der ville blive udsendt den 1. maj samme år. Senere i april 2007 blev der så udsendt en pressemeddelelse:

DE STØRSTE ER DE SMÅ - sange til Anker, Diverse kunstnere

En perlerække af kendte danske kunstnere hylder på cd’en
”De største er de små - sange til Anker” den tidligere statsminister og folkekære personlighed Anker Jørgensen i anledning af hans 85-års fødselsdag. Cd’en, der indeholder nyfortolkninger af sange fra Arbejdersangbogen, udkommer - selvfølgelig - på arbejdernes internationale kampdag den 1. maj.

Anker Jørgensen fylder 85 år den 13. juli. I den anledning er en række af Danmarks mest kendte kunstnere gået sammen for at hylde ham på cd’en ”De største er de små - sange til Anker” med nyfortolkede sange fra Arbejdersangbogen. Med cd’en sender kunstnerne en varm hilsen og tak til hæderspersonen Anker Jørgensen, mere end til socialdemokraten af samme navn.

Det var på Skanderborg-festivalen i 2005, at idéen om at hylde Anker Jørgensen blev til. Under sommersolen faldt Peter Ingemann (musiker) og Henrik Hansen (projektleder og musiker) i snak om, hvor de rigtige, ægte og velmenende mennesker i dansk politik var blevet af - nogen man kan stole på, og som ikke skifter mening, bare spindoktoren løfter øjenbrynet: Sådan nogen som Anker Jørgensen!

Ud af denne snak voksede ideen og lysten til at lave en hyldest-cd til netop Anker. At kunstnere hylder en tidligere politiker på denne måde kan siges at være temmelig utraditionelt. Men kunstnerne spænder sig ikke for en partivogn, for Anker eller for nogen andre. Under hele projektet har det været vigtigt at gå fri af bindinger til parti, fagbevægelse og interesseorganisationer, men netop at fokusere på, hvilken person, guttermand, hædersmand Anker er som menneske.

Alle sangene på albummet, på nær én, er fra Arbejdersangbogen og udvalgt i et tæt samarbejde mellem Anker og kunstnerne. På dette grundlag har kunstnerne selv fortolket sangene og sat deres personlige præg på dem. Under cd’ens tilblivelse blev det tydeligt, hvilken person Anker Jørgensen er, og hvilket indtryk mange har af denne karismatiske herre. Overalt mødte projektleder Henrik Hansen goodwill. Mange musikere ville gerne deltage, og LO-skolen tilbød at lægge lydstudie og lokale til.

Rækken af kunstnere, der hylder Anker Jørgensen, spænder vidt og over flere generationer. Blandt de medvirkende kan blandt andre nævnes Erik Clausen, Allan Olsen, Michael Falch, Kim Larsen, og helt nye unge danske rockpoeter som Juncker og Jonas Breum. Sidstnævnte har i fællesskab skrevet og kombineret albummets sidste og eneste nye nummer, ”De største er de små”, der også er albummets titel.

Med cd’en følger en booklet, som indeholder små, skæve og for mange ukendte historier, som tegner et billede af mennesket Anker Jørgensen. Til hver enkelt sang er tilføjet små glimt fra Ankers omskiftelige liv og levned med fokus på hans personlige valg. Blandt andet hører vi historien om, hvorfor Anker ikke ville have en Mercedes som ministerbil, om at være cykelbud i Kongens København, om at være modstandsmand under besættelsen, om at vokse op hos plejeforældre og om at være ægtemand i 51 år.

Cd’en er kunstnernes gave til Anker - og så kan Anker og vi andre bare læne os tilbage og tage imod.

”De største er de små - sange til Anker” udkommer 1.5.07.

Sange og kunstnere:
”Jens Vejmand” - Allan Olsen
”Shangri La” - Gitte Nauer og Ivan Pedersen
”Internationale” - Kim Larsen og Kjukken
”En sømand har sin enegang” - Laura Illeborg
”Friheden flyver” - Mikael K i Klondyke
”Karl og Ann-Katrin” - Erik Clausen
”Kringsat af Fjender” - Tanja Witt
”Desertøren” - Stig Møller
”Anna var i Anders Kær” - Nis P. Jørgensen og Gry Trampedach
”Spurven sidder stumt bag kvist” - Niels Skousen
”En vise om tre små musikanter” - Peter Ingemann
”Man binder os på mund og hånd” - Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt
”Lystsejlads” - Frede ”Fup” Norbrink
”Det haver så nyligen regnet” - Michael Falch og Anna Falch
”Kæden” - Gry Trampedach
”Skærsliberens forårssang” - Allan Olsen og Niels Hausgaard
BONUSTRACK: ”De største er de små” - Breum og Juncker


I vil også fra forskellige sider af samfundet møde kravet om, at I må have en livsanskuelse ... Men hvilken livsanskuelse I end vælger, så glem ikke, at den først og fremmest skal være menneskelig."
- Anker Jørgensen i en tale til konfirmander i 1966

Meget enkelt kan man sige, at begrebet solidaritet ikke er så populært mere. Folk forbinder det næsten alene med sociale tabere og strid på arbejdsmarkedet. Vi må lægge noget andet og bredere i begrebet solidaritet. Vi må være eksponenter for menneskelighed på alle områder. Eller lad mig flippe helt ud og sige: kærlighed."
- Anker Jørgensen, Ninka-interview i 1995

Man kan studere sig til en stadig bedre argumentation for dèt, man føler er rigtigt. Men dèt, der er afgørende for retningen, man vælger, dèt er hjertet ..."
- Anker Jørgensen i 1999

Vi risikerer, at vi i de første 50 år efter denne krig vil få en dybt splittet verden. Drop Bush, men ikke bomber."
- Anker Jørgensen om Irak-krigen i marts 2003
© Louis Bülow
2010-12

Forside    |    Kontakt